Een begrip in Purmerend en omstreken

Bakker Harry de Groot

Het familie bedrijf “Echte Bakkers Harry de Groot” bestaat al 5 generaties en is in 1847 door de eerste ‘Harry’ gestart in Wateringen. Sinds 1979 zijn zij gevestigd in Purmerend.

Een perfecte aanvulling op het assortiment bij Knook AGF.

Bekijk nu het assortiment - bestel voor 15:00 voor levering de volgende dag

170 jaar bakervaring

In de bakkerij aan Padjedijk bakt Bakker Harry de Groot elke dag een keur aan kersverse broodsoorten, kleine broodjes en hartige brood specialiteiten. En die ervaring dat proef je!!

In de wijde regio zijn zij bekend met hun twee Purmerendse specialiteiten:
het Purmerends Plaateeltje & de Ursula`s cloosterkoeck

 

Purmerends Plateeltje kan de wereld over

De Purmerendse kunstenares Mariëtte Wolbert nam in 2010 het initiatief om, ter ere van het 600-jarig bestaan van de stad, een vernieuwend eetbaar product op de markt te brengen. “Als ik ergens op bezoek ga, wil ik iets echt Purmerends meenemen, dat was er nog niet.” Ze bedacht een ontwerpwedstrijd die uiteindelijk gewonnen werd door Reny Worb. Op een dinsdag werd haar ontwerp, het ‘Purmerends Plateeltje’, gepresenteerd op de markt.
“Den Bosch heeft de Bossche Bol, Limburg de vlaai en vanaf vandaag heeft Purmerend het Purmerends Plateeltje”, vertelt initiatiefneemster Mariëtte Wolbert voordat het koekje met de identiteit van de marktstad gepresenteerd wordt. Het voltallige college was naar de Kaasmarkt gekomen om de lekkernij te proeven.
‘Purmerends Plateeltje’ lijkt bij iedereen in de smaak te vallen. “Een echt koekje om in door te eten”, klinkt het op de Kaasmarkt.
Historie
De ontwerp van het koekje is bedacht door beelden kunstenaar Reny Worb. De jury besloot dat het Purmerends Plateeltje er het best in is geslaagd om de identiteit van Purmerend op een historische en elegante manier weer te geven. Reny is trots op het resultaat. “De sierlijke Jugendstillijnen en -bloemdecoraties zoals de tulp, viooltje, iris en zonnebloem, waterlelie en papaver, van de verschillende aardewerkproducten van de vroegere plateelfabriek Brantjes, brachten me op het idee deze te verwerken in het uiterlijk van het koekje en in het ontwerp voor de verpakking. Het koekje kan nu de hele wereld over.”
De smaak van het koekje is bedacht door bakkers Nico Windig en Harry de Groot. Maandenlang hebben zij gezocht naar het ultieme recept. Hierbij hebben zij de aanwijzingen van Reny gevolgd. Het recept moest verwijzen naar de oude traditie en een associatie hebben met breekbaar porselein. Daarom hebben zij ‘oude’ kruiden en ingrediënten gebruikt als cardamon en orangeade. Uiteraard houden de bakkers het recept geheim want het Purmerends Plateeltje blijft alleen te koop bij de drie vestigingen in Purmerend van ‘Echte bakkers Harry de Groot’, en via de website van Knook agf.

Het Purmerends Plateeltje is in twaalf verschillende afbeeldingen, met dezelfde smaak, te koop. ‘Echte bakkers Harry de Groot’ verkoopt behalve de koekjes ook een speciaal door Reny Worb ontworpen wikkel om de koekjes heen. Op de voorzijde van het wikkel staan bloemetjes van de cardamonplant en het oude stadhuis afgebeeld, aan de achterzijde een gedichtje over de ingrediënten.

Hoe het werkt

Bij uw aardappelen, groente en/of fruit bestelling kunt u ook brood bestellen. Dit kan elke dag tot 15:00 uur voor levering de volgende dag (muv woensdag en het weekend). Na ontvangst van uw bestelling geven wij dit door aan de bakker. Zij zorgen ervoor dat het bestelde brood bij ons wordt afgeleverd en wij voegen dit bij de rest van uw bestelling, waarna wij uw bestelling bezorgen zoals u van ons gewend bent.

“Verser dan vers bij Knook AGF”

– Ronald, Purmerend